image1 image2 image3

KHALIDAH ABDUL HADI|khalidahabdhadi.blogspot.my|Welcoming our little #babyYK|#YKFamily

#YkSimpleRecipe RESEPI MUDAH PIZZA TANPA YIS 15 MINIT| Make at home with your loved ones!

Hi Assalamualaikum­čÖő
.
.
During these uncertainty, mesti ramai malaysians dah jadi masterchef kan sebab macam lama sangat je kan masa terluang dekat rumah tu?­čÖł This post today I would like to share simple and easy recipe that most people can do at home especially with their kids. 

You don't have to have yeast to make a pizza and the taste will be as just nice as it is. So simple that you think boleh makan hari-hari lepas ni haha.

I made the first one with Yuka-chan, my daughter and she loves it ! Sebab kids could participate and make their own pizza to their liking. Kita mak-mak tinggal masuk je dalam oven siap!

For the first time I did, bakar atas tray nak buat kuih tu je. Lapikkan dengan parchment papers, letak doh pizza and biarkan anak nak letak apa atas tu. Kita sediakan bahan siap-siap dah potong dekat tepi. 

Second time I made this, nak cantik sikit gunalah loyang buat kek yang boleh tercabut tu or any pan crust you have non-stick pon boleh . Asalkan ada bekas nak bakar dalam oven. 


I used this one (beli dekat tesco je). Yang tepi dia tu detachable. So, boleh buka and simpan. Just use the bottom one pon dah cukup . Nanti pizza dah masak cantik je dia terkeluar dari pan tu tau. Tak payah nak korek korek pan sampai calar ­čśü

Bahan-bahan :
- 2 1/2cawan tepung
- 2-3 tbsp baking powder
- hujung sudu garam
Gaulkan semua bahan atas tu. Lepastu satu kan bahan-bahan di bawah. Tuang air dan minyak sedikit demi sedikit uli guna tangan sehingga menjadi doh. Kalau lembik terlebih air, tambah tepung, kalau terlebih tepung kering, tambah minyak atau air lagi dan uli sehingga tiada doh melekat di tangan dan bentuk kan bulat.

- 5-6 sudu canola oil / olive oil
- separuh cawan fresh milk / air masak

Ambil doh banyak mana yang ingin digunakan. Leper kan dengan rolling pin. (You don't have to let the dough raise tau sebab kita tak guna yeast. So, bila dah bulatkan doh tu, boleh dah terus gunakan.)
Saya leperkan pakai tangan dengan jari je atas loyang non-stick 6 inch tak payah letak minyak atau butter pon atas loyang.
Sapukan tomato sauce atas doh yang dileperkan. Saya guna tesco tomato pasta sauce je. Toppings ikut suka ya nak letak apa. Nak ala ala Hawaiian pizza boleh tambah nenas, isi ikan tuna tu, olives atau apa sahaja. Untuk anak-anak saya letak hirisan ayam, shredded mozzarella, capsicum.


Untuk saya dan suami, beef Salami slices, capsicum, tomato cherry belah dua, bawang, shredded mozzarella.

Suka cheese boleh letak extra. Tak suka boleh kurangkan.
Bakar pada suhu oven 180© 15-20 minit. Ikut suka nak garing atau lembut. Saya guna loyang 6 inchi dan leperkan untuk jadi pan crust pizza.
Alhamdulillah anak-anak suka makan. Kita pon rasa selamat sebab tau ingredients apa nak bagi anak-anak makan
Kalau dah buat nanti boleh lah share feedback ya okay ke tak. Harap-harap kena lah to your likings­čśä

Xo,
YK.

Share this:

CONVERSATION

22 comments:

  1. Bestnya boleh buat pizza sama2 dgn anak2.. Thanks share resipi.. Nnt za cuba la buat.. Oven ada dah

    ReplyDelete
  2. Kenaplah sedap beno nengok..belum pernah try buat pizza doh, kalau guna roti pernah...nak ajak anak le mencuba,s ebab anak tu suka bab mencuba resepi heheheh

    ReplyDelete
  3. Trima kasih kongsi cara2 nak buat pizza ni. Nampak sangat sedap dan menarik. Boleh lah cuba buat nanti sementara masih cuti PKP ni

    ReplyDelete
  4. senangnya! nanti nak cuba buat lah. nampak sedap hehehe

    ReplyDelete
  5. Ya Allah simple betul caranya ye?. Saya ingat rumit nak buat pizza ni. Ok dah tau apa nak buat nanti. Yayyyy...

    ReplyDelete
  6. bagus ni buat sarapan dan menu petang anak-anak. mommy masukkan je dalam air fryer senang. sekejap je

    ReplyDelete
  7. terima kasihhhhh memang tengah cari resepi pizza. dok teringin pizza tapi food panda tak masuk area sini huhu

    ReplyDelete
  8. Wah!!!!!! Bagus you buat pizza sendiri. Thank you for sharing this recipe.

    ReplyDelete
  9. musim pkp ramai juga tgk kwn2 buat pizza sdiri..belum cuba lagi tp kt umh mak mmg ada buat stok pizza frozen

    ReplyDelete
  10. Rajinnya buat pizza elok lah sebab anak anak suka cuma kak sendiri tak berapa suka pizza jd klu nak beli je huhu

    ReplyDelete
  11. wah nampak senang pulak nak buat pizza ni . fah lama jugak tak makan makanan pizza & yg lain2 ni. okay nnti nak try.

    ReplyDelete
  12. Bekas tu I Nampak dalam shopee..nak kene ada satu la..hehee..tu la sebab dia ada bukaan kat tepi kan..seronok anak2 buat pizza ye..

    ReplyDelete
  13. Loyang tu saya memang ada. Betul, ia mudah nak buka kalau kita bakar kek atau pizza sebab ada detachable tepi loyang tu. Nanti nak buat pizza guna resipi yang awak kongsikan nihlah. Lama pulak rasanya tak buat pizza.

    ReplyDelete
  14. wah bestnya dapat buat pizza. dari hari tu cuba juga nak buat. insyaAllah kali ni kita buatlah

    ReplyDelete
  15. Sedapnyaaa buat pizza sendiri! Boleh letak topping apa2 kita suka kan! Mesti sedap ni!

    ReplyDelete
  16. Bestnya akak pandai buat pizza! Suka sangat kalau boleh buat sendiri. Nampak senang. Selama hari ni saya beli pizza dah siap masak atau pizza yang kita masak dalam microwave tu je. Hahaha

    ReplyDelete
  17. Simple jer kan nak buat crust dia.. nanti nak try buat lah. Tq for the recipe

    ReplyDelete
  18. pan crust tu sedap nyer. rangup!!!
    aida x pernah buat doh tu sendiri. most of the time guna wrap or roti.
    boleh cuba kan buat sendiri. nampak simple.
    pastu jgn tebal2 kan. toppings sesuka hati sesedap rasa :)

    ReplyDelete
  19. Tengok lah masa PKP macam-macam resipi semua orang pandai buat hehehe Pizza lak tu hebat..

    ReplyDelete
  20. Bestnya buat pizza sendiri...bleh luangkan masa yg berkualiti ngan anak kan..time PKP ni la kena rajin mencuba..yerus jadi amateur chef kat rumah

    ReplyDelete
  21. Now i feel like want to make my own pizza at home, kalau kita buat sendiri lagi sedap sebab bahan kita boleh letak banyak banyak

    ReplyDelete
  22. Senangnyaa. Nanti boleh la buat sendiri dekat rumah.

    ReplyDelete