image1 image2 image3

KHALIDAH ABDUL HADI|khalidahabdhadi.blogspot.my|Welcoming our little #babyYK|#YKFamily

SENANGNYA BELI EMAS DENGAN M2U GOLD INVESTMENT!

Assalamualaikum πŸ™‹
.

Sorry as I have been so busy this month with soo many things on my hands. Nak update blog asyik-asyik tertidur. Hahaha. Habis 3-4 blog dah di save as draft je berhabuk. So, today I want to share with you my personal thing that I have just recently knew. 

To those that followed me on my personal page, I did shared with you guys on yesterday about the new investment I'm in. Which is, Gold Investment by Maybank. Thanks to my husband, now I can start to buy golds without stepping out from the house and without the feeling of insecure that someone might going to rob my golds. 


Thank you to those who have shared my previous post on Facebook, which as for now almost 40 people shared on the step by steps. So, I'm sharing this again here in my blog so that you guys can just pin this on your phone! Tadaaa! HAHA. 

So, here how it goes. Lately, I have been wanting to buy golds for investment since you know how valuable it is to keep gold these days. Harga emas bukan macam harga wang ringgit. It keep rising and rising and rising. Even you have for 1g the price will keep increase from the moment you bought it. 

I told husband about my interest in this even though I know my salary every month is 3X lesser than him. But, I want to have my own investment I said. Even for 1g per month. So, I said, I want to buy that 1g gold that normally we saw on some gold sellers. Then husband told me, why must you buy physical gold when there's online gold? Sebab sekarangkan banyak kes ragut etc etc.

Okay. To know that his wife right here is a big spender , he suggested me to invest my monthly salary to this Gold Investment from Maybank. Terkejutnya bila tengok rate Gold Investment dalam Maybank2u ni! Sebab lagi murah dari semasa yang kita nampak dekat luar!



Senang je rupanya proses nak beli emas lepas ni. Dah tak payah ke kedai. Beli online je dekat M2UπŸ˜‰8. Tadaaaa! Dah siap! Boleh beli emas tiap bulan guna online! Walaupun 1g setiap bulan, nanti lama lama harga emas naik tau macam hari niπŸ˜‚


So, siapa-siapa nak buka account Maybank Gold Investment boleh share step by step di bawah ya sebab ramai lagi tak tahu sebenarnya niπŸ™ˆ :
1. Pergi mana-mana cawangan Maybank berdekatan.
2. Bagitahu pegawai bank di kaunter pertanyaan nak buka Account Maybank Gold Investment.
3. Isi borang yang diberikan (sorry tak ada gambar borang sebab terlupa nak ambil)
4. Serahkan ke kaunter tadi semula & tunggu giliran.
5. Jumpa pegawai perunding Maybank yang berkenaan & tunggu 3 Hari waktu bekerja untuk dapatkan buku Akaun Sah anda.
6. Bila dah dapat buku, dah boleh keluarkan duit dan deposit untuk pembukaan account Gold Investment anda! (Minimum 1g pon boleh!)
7. Suami saya investkan 2g ke dalam account saya (sebab duit haritu yang dia bagi PTPTN tetiba tolak semalam😒 - READ : SAYA AKAN BAYAR SEMULA 2g harga semasa emas no pada suami hujung bulan ni-anda saksiπŸ˜‚)


So below are the steps on how you can buy from M2U okay people 😘

Buka website m2u, then click on 'Investment' yang warna kuning dalam gambar↑


Next, Tekan 'Maybank Gold Investment Account'

Okay. In here, ada 3 tabs you can choose from. 
Nak tengok simpanan emas ada berapa, nak beli emas atau 
nak keluarkan emas kepada wang ringgit semasa 
semua di sini ya anak-anak.


This is how it'll look like if you click on 'MGIA Details'
Simpanan semasa dalam akaun dan no akaun bank Gold Investment anda.


As you can see on gambar sebelum ni, dekat bawah account details tu ada tulis 
'Gold Counter Rates' 
Bila click situ, akan keluar satu tab baru and tunjuk kadar semasa harga emas sekarang↑

Okay, kalau nak beli emas pula. 
Back to main 3 tabs tadi. Tekan 'Deposit Gold'

In here, you will see this screen. 
Boleh tulis dekat situ berapa gram kita nak beli. 

Okay, this one I'm not suggesting you to do it now. 
Kot ye pon tunggu lah dah ada 5-10kg emas baru lah withdraw ye HAHA. 
(Kalau tak, apa guna menyimpan kan)
Ni screen untuk withdraw/keluarkan emas. Emas akan dikeluarkan mengikut harga belian per gram mengikut Maybank dan ini boleh terus dikreditkan ke dalam bank account simpanan anda (sekiranya terdesak/memerlukan yang teramat).

*P/s : So, agak agak tak ada duit dah terdesak sangat, duit ni kita boleh withdraw/keluarkan menjadi duit ikut harga emas semasa. Dan beringatlah kembali sewaktu nak keluarkan duit tu ya.
Okay! Sekarang dah boleh menyimpan.

To newly weds couple and to new parents, this is one of the ways you can save your money. Once you have kids, this is a good investment for them too. Sebab bila anak-anak dah besar lagi banyak duit nak guna. And doing this doesn't mean you beli hari ni esok withdraw ya! Boleh simpan sampai anak-anak dah besar 😍
Semalam akak dekat kaunter tergelak bila suami cakap,
'Saya nak dia ni menyimpan sikit, tak sempat saya Pau duit dia dah habis'
Awak ni siapa? Dia ni siapa?
'Saya ni SUAMI dia. Dan dia ISTERI saya'

πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚Thank you Yusairy Jamil sebab menjadi tukang jaga duit sayaπŸ’•
Sila share untuk manfaat semua😍







Share this: